Ståltag eller zinktag? Et zinktag er en god, men også en dyrere løsning end det mere traditionelle ståltag, som de fleste har kendskab til. Zink er ganske særligt materiale, som skiller sig ud med dets iøjnefaldende gråtonede patina. I Frankrig er det ikke uvant at stifte bekendtskab med den særlige tagbelægning, og det er ikke uden grund. Et zinktag har en lang holdbarhed, er mere miljøvenligt end de fleste tagbelægninger, et generelt meget fleksibelt materiale og har med sin helt egen finish – en særlig charme over sig. Læs med her, og bliv klogere på hvad et zinktag er for en størrelse.

Hvad er et zinktag? Tagbelægning af zink

Zink er helt basalt set et grundstof i det periodiske system, som du måske har stiftet bekendtskab med i fysiktimerne. Det er et af de metaller, som vi benytter allermest foruden kobber, aluminium og jern. Vi bruger det til mange gøremål, og vi finder zink i mønter, batterier, men vigtigst af alt for denne artikel, nemlig tagbelægning.

Zink er meget medgørligt og fleksibelt, hvilket har medført, at mange husejere ofte bruger zink til inddækninger af bl.a. kviste, vinduer mv. Et zinktag kan ligeledes skabes i forskellige udformningerne, hvor der kan arbejdes med baner af zink og deciderede zinkplader, som der sættes sammen i et ønsket system. De fleste leverandører af zinktag giver dig oftest to muligheder pladerne. Enten det helt traditionelle ubehandlede zinktag eller overfladebehandlede zinkplader. Så stiller du måske spørgsmålet: Hvorfor 2 muligheder? Det kommer vi ind på nu.

Ubehandlet eller behandlet zinktag

Zink er et særligt materiale, og på mange måder meget spændende. Når zinkens overflade interagere med oxygen i luften, så sker der en unik reaktion. Der dannes det der kaldes patina eller den kemiske betegnelse “basisk zinkkarbonat”. Populært kaldes det “gråtonet patina” grundet dets gråblå farve. Denne unikke reaktion er med til at sikre en lang holdbarhed på zinktaget. Helt op til 100 år endda. Dannelsen af patina sker dog ikke over natten, og hvis man vælger et ubehandlet zinktag, så kan det tage op til et år (hvis ikke flere) før patinaen dannes.

Dog er det muligt at købe zinkplader der er patineret inden montering. Dermed har alle pladerne allerede den gråblå farve, og vil ikke ændre sig over tid. Måden hvorpå patineringen af zinkpladerne sker, er gennem en forpatinering. Her udføres der er en særlig ætsningsprocedure, som i sidste ende udlæser patineringen af zinkpladerne. Tilmed skal det nævnes, at de forpatinerede plader ligeså kan udarbejdes i op til flere farver afhængigt af brugerens ønsker. Det er ikke uvant at se grønne og røde zinkplader, og endda også skifergrå zinkplader.

Nu kender du til både ubehandlede og behandlede zinktage, og valget kan være kompliceret. Det mest normale er dog et forpatineret zinktag, men som altid anbefaler vi, at du kontakter en specialist, for at finde frem til den helt rigtige løsning for dig.

Værd at vide om et zinktag

Slutteligt i denne artikel vil vi gerne komme med væsentlig information, som er værd at vide om et zinktag.

Vælger du at montere et zinktag, så er det vigtigt at du læser op omkring lovgivningerne på flere områder. Særligt omkring din egen kommune. I flere kommuner er det ikke tilladt, at føre regnvandet uden om kloaksystemet. Dermed er det ikke muligt at benytte midlertidige depoter for vand som fx faskiner. Dette gælder dog ikke for alle kommuner, og mange kommuner har i dag et reelt krav om, at der skal indføres faskiner i nybyggerområder.

Et andet vigtigt aspekt omkring zinktaget er underlaget. Det er vigtigt at underlaget er af fast karakter. Dermed sagt, så kan zinken monteres direkte på ru brædder, men er ikke kompatibel med fx  beton gips eller krydsfiner. Hvis der benyttes krydsfiner i tagkonstruktionen, så skal der anvendes et kompatibelt skillelag mellem zinktaget og selve undertaget. Det kompatible skillelag skal fungere som dræn, så du undgår samlinger af vandmasser under taget.

Sidder du med tanker omkring at montere et zinktag? Ved at trykke på knappen herunder, så vil du blive sendt videre til 3byggetilbud, hvor du kan modtage 3 gratis og fuldstændig uforpligtende tilbud på et zinktag. Succesraten er 98% og med 300.000+ opgaver i bagagen, så vil de hjælpe dig med at finde den helt rigtige mand til din opgave.

Se hvordan konceptet fungerer i videoen under knappen

Tryk her for at få 3 gratis og UFORPLIGTENDE tilbud

Tryk her for at få 3 gratis og UFORPLIGTENDE tilbud