Der er noget idyl over en bolig med stråtag. Ofte vil tankerne cirkulere omkring de gamle bindingsværkhuse med skelet af træ og det smukke stråtag på toppen. Disse tanker er ikke uden grund, da stråtag har været meget udbredt i Danmark gennem årene. Dog blev stråtage sat i en anden bås i starten af 1800-tallet. I byerne blev det forbudt at have et stråtag, da risikoen for brand blev vurderet til at være for stor, og derfor ser man ofte kun stråtage på landet. I dag begynder stråtage dog deres indtog igen i Danmark, og man kan få en ikke-brændbar diffusionsåben fiberdug til stråtage, som fungerer som brandisolering. Derfor kan man i dag godt gøre sig romantiske tanker om et tag baseret på strå/tagrør, som i de gode gamle dage.

Hvad koster et stråtag?

Prisen på et stråtag er dyrere end andre tagbelægningsmaterialer. Den største faktor her er forsikringspræmien, som er høj grundet risikoen for brand. Selve prisen for et stråtag afhænger af mange faktorer som hvordan detaljerne på tagfladen skal udformes, sammenbygninger mv. Husk at dit tag helst skal have en 45 graders hældning, for at kunne montere et stråtag.

Vejledende priser er derfor svære at præcisere, men ofte ser man priser der svinger fra 1000-2000 pr. kvadratmeter. Vi anbefaler derfor, at indhente tilbud fra en tækkemand.

Ved at trykke på knappen herunder, så vil du blive sendt videre til vores partner 3byggetilbud, hvor du kan modtage 3 gratis og fuldstændig UFORPLIGTENDE tilbud på stråtag. Succesraten er 98% på deres opgaver og med 300.000+ opgaver i bagagen, så vil de hjælpe med at finde den helt rigtige virksomhed til opgaven. Du skal blot udfylde felterne, og så vil du hurtigst muligt blive præsenteret for 3 tilbud på din problemstilling.


Se hvordan konceptet fungerer i videoen under knappen

Tryk her for at få 3 gratis og UFORPLIGTENDE tilbud

Tryk her for at få 3 gratis og UFORPLIGTENDE tilbud

Stråtag brandsikring – Undertag til stråtag

Den største ulempe ved det ellers romantiske stråtag er brandfaren. Reelt var dette også grunden til at antallet af stråtage stagnerede i Danmark i starten af 1800-tallet. Til at starte med var det helt forbudt at have et stråtag, mens de i dag er underlagt nogle særlige krav. Her er afstanden til anden bebyggelse en af de vigtigste faktorer.

Bygningsreglementet i Danmark kræver, at der skal være mindst 10 meter til naboskel, sti- og vejmidte. Mange steder i Danmark ser man også 2 boliger på samme grund, og her er kravet mindst 12,5 meter, hvis et af husene har stråtag. Hvis 2 boliger på samme grund har stråtag, så skal der være mindst 20 meter mellem dem.

Undertag til stråtag

Vælger man i dag at få tækkemanden til at lægge et stråtag, så kan man vælge at brandisolere under stråtaget. Her er en ikke-brændbar diffusionsåben fiberdug et populært valg. Fiberdugen monteres direkte på lægterne, medvirker til at selve tagkonstruktionen ikke tager skade. Den ikke-brændbare diffusionsåbne fiberdug ændrer dog ikke på den forhøjede brandrisiko ved et stråtag.

Vedligeholdelse af stråtag

Et stråtag kræver mere vedligeholdelse en andre tagtyper. Dette skyldes flere forskellige faktorer som stråenes kvalitet, arbejdeds udførelse og placeringen af boligen. Som udgangspunkt, så vil et stråtag være funktionsdygtigt i ca. 40-50 år. Dog anbefales det at vedligeholde løbende, og i hvert fald lade det gennemgå et tjek efter 15-20 år. Man skal være særlig opmærksom på sydsiden af et stråtag, da vejret er hårdest her. Tilmed kan storm også være medvirkende til hurtigere slitage på taget.

Stråtag forsikring

Hvis man ejer et stråtag, så ved man godt, at husforsikringen alt andet lige er dyrere end et teglstenstag. Dette skyldes ganske enkelt brandrisikoen, og dermed større risiko for forsikringsselskaberne. Hvis først der går brand i taget, så vil hele taget som regel brænde ned. Derfor skal du påregne en større forsikringspræmie.

Skift fra stråtag til fast tag

Måske ønsker du at skifte stråtaget ud med et fast tag. Dette kan lade sig gøre, og her anbefaler vi som altid at indhente 3 tilbud, for at få et indblik i omfanget af opgaven. Klik herunder for at få 3 gratis og uforpligtende tilbud på tagrenoveringen: (Nedenstående er et affiliate link)

Tryk her for at få 3 gratis og UFORPLIGTENDE tilbud

Hvad er et stråtag?

Et af de mest udbredte materialer til udarbejdelse af tag gennem tiden har været strå/tagrør. Ikke blot på landet, men også i byerne. Før i tiden blev stråtagene lavet af materialer som langhalm, tang, lyng og marehalm, som var lettilgængelige materialer i naturen. I vådområder var tagrør tilgængelige, hvilket var et bedre materiale grundet rørenes holdbarhed og isoleringsevne. Netop tagrør benyttes også i dag, men oftest er de ikke af dansk oprindelse. De fleste tagrør importeres særligt fra Polen, hvilket mange stråtagsejere måske kender til.

Selve tækkearbejdet er meget komplekst, og i dag benyttes de såkaldte tækkemænd. Se herunder hvordan arbejdet udføres, og hør mere omkring hvad et stråtag er for en størrelse: